צרכים מיוחדים

צרכים מיוחדים

הפינה "המיוחדת" – הג'ימבוקס לילדים עם צרכים מיוחדים

מאת: דנה אזולאי , מנחה התפתחותית והידרותרפיסטית

שלום לכולם שמי דנה אזולאי ואני אימא לשני ילדים מתוקים עם צרכים מיוחדים.
הילדה שלי בת חמש וחצי והבן שלי בן שלוש וחצי ושניהם חולים במחלה גנטית תורשתית מאוד ונדירה שלא ניתן לגלות בהריון ,המחלה פוגעת בכל מערכת העצבים ומונעת התפתחות תקינה בכל התחומים למעשה הם אינם מסוגלים לבצע פעולות מוטוריות כלל .
אני עוסקת רבות בתחום התינוקות וילדים בגיל הרך ובעיסוקי הרבים למדתי שיטת ורדי לאבחון וטיפול בתינוקות וילדים עם לקויות ועיכובים התפתחותיים וכן לקויות למידה ,בנוסף אני מדריכת יוגה לתינוקות ולגיל הרך ,מדריכת סדנאות תנועה ובישול לגיל הרך ,הידרותרפיסטית – פיזיו במים , ולאחרונה מנהלת מעון . כך  שהנגיעה שלי בתחום היא אישית ומקצועית .

ילדים כמו שלי  וילדים במצב פחות חמור בדרגות שונות של נכויות או עיכובים התפתחותיים זקוקים לפיזיותרפיה ולעבודה שיקומית באופן תמידי על מנת לשמר את הפיזיולוגיה של הגוף ולנסות ולקדם את הילד מבחינה פיזית מוטורית  .
ולכן אנו מוצאים את עצמנו בחיפוש תמידי אחר טיפולים ושיטות טיפול אשר יעזרו לנו בדרך הארוכה להשגת המטרות .
במסע הזה פוגשים המון שיטות ומוצרים חלקם טובים וחלקם פחות לחלק אתה מתחבר ולחלק לא , אחד הדברים ששמחתי למצוא ולפגוש במסע שלי הוא הג'ימבוקס .
אני תמיד אומרת שלא צריך הרבה צעצועים ומשחקים יקרים על מנת לאתגר ילד ולגרום לו הנאה אבל לצערי במקרים המיוחדים עליהם דיברתי קודם יש צורך בעיקר למי שמטפל באבזור מתאים על מנת לפתח כמה שיותר תרגילים ולהשתמש בציוד כעזר לידיים של המטפל ולתמוך במטופל שלרוב יש לו חולשה בשרירים  או טונוס(מתח שרירים) מוגבר אשר מקשה עליו להתנהל ולקבל את הטיפול ,ולכן אנו המטפלים נמצאים בחיפוש מתמיד אחר אבזור וציוד שהיה לנו כעזר בקליניקה וישדרג את הטיפולים .
וכאן בעצם נכנס הג'ימבוקס המדהים לתמונה , אני אישית מאוד מחוברת לאבזור רך, בטיחותי, פרקטי ,,רב שימושי וכמובן רחיץ… ולכן אוהבת מאוד מקומות כמו ג'מבורי וחדר הסנוזלן (החדר הלבן) אבל חדרים כאלה הם בדרך כלל נמצאים במקומות ציבוריים ובמרכזים  ולהעתיק חדר כזה לחדר בבית או לקליניקה עולה הון ולכן מבחינתי הג'ימבוקס הוא פיתוח גאוני ! המאפשר לי כמטפלת וכאימא לילדים עם צרכים מיוחדים ליהנות מכל היתרונות בבית הפרטי או בקליניקה .

ואחרי הקדמה  שכזו אני רוצה להראות לכם בדיוק על מה אני מדברת ולכן לכל ההורים שעובדים עם הילדים בבית ולכל המטפלים שמחפשים עוד רעיונות , הנה הצצה קטנה למקבץ תרגילים : אני עובדת בשיטת ורדי בה יש לנו עקרונות וקווים מנחים שעוזרים לנו להתאים לכל ילד אחרי אבחונו את הטיפול האישי המתאים לו ביותר .

ברצוני להציג לכם כמה תרגילים עם הסבר קצר על המושגים והמערכות עליהם אני עובדת:

1. מודעות הגוף :

הכרה והבנת חלקי הגוף השונים ובהמשך להנעתם ביחס למרחב קבוע ולמרחב משתנה .חשוב להתחיל לבדוק תחילה את הרמה של מודעות הגוף באם מודעות הגוף לקויה , מערכת אחרת שנעבוד עליה עלולה ליצור תסכול .

תרגילים להעלאת מודעות הגוף :

פריסת סדין על הכדורים בבריכה של הג'ימבוקס  ,השכבת הילד עם הגב – כך שתחושה הגבשושית של הכדורים מעלה מודעות בכל החלק האחורי של הגוף ,ובחלק הקדמי  אנו מתחילים עם מגעים . נתחיל עם מגע עמוק ואיטי נעבור על כל הגוף מכפות הרגליים ועד הראש ובכל איבר  ניגע מגע עמוק נשאר כמה שניות (לא לשכוח לומר במה אנחנו נוגעים) ונשחרר ואז עוברים לאיבר הבא… כפות רגליים, שוקיים, ברכיים,בטן חזה, ידיים וכו….
ובאותו אופן חשוב לגעת בעוד סוגי של מגעים במגע מרפרף במגע של טפיחות או טיפוף עם האצבעות ,רצוי ללא בגדים במגע ישיר עם העור .בעזרת חפצים תחושתיים כגון מברשות שונות ספוגים וכדורי קוצים , נעבור על איברים בגוף אותם אנו רוצים לעורר תחושתית .

נקודת מוצא: חצאי העיגול מחוברים אחד לשני בעמידה על הרצפה כמו גלגל
זחילה דרך העיגול ויציאה מהצד השני

הצמדת העיגול למנהרה – זחילה דרך העיגול ויציאה מהצד השני של המנהרה
שכיבה בתוך העיגול  וגלגול מצד לצד (על הבטן/על הגב)



2. מערכת ההצלבה :

מערכת זו היא חציית קו האמצע, בהמשך תהיה רוטציה (הפרדת פלג גוף עליון מתחתון בחצי סיבוב של הגוף) שתוביל להתהפכות .

בהרבה מיקרים נגלה שלא כמו בתינוקות נורמטיביים מתקשים ילדים עם לקויות לחצות את קו האמצע ולבצע רוטציות רוב התנועות הם לא רצוניות מלוות במתח וטונוס מוגבר .
בנוסף פעולות רבות כגון התהפכות או זחילה יתבצעו כמקשה אחת במאמץ מרובה , כאשר לא תמיד יש תכנון פעולה ולכן הרבה פעמים זה נגמר בבהלה בתסכול או בבכי .

תרגילים: הגשת צעצועים / כדורים באופן מאתגר ועם זאת נגיש

נניח אותם בתלייה מעל מרכז הגוף שיאלץ אותם לקרב ידיים למרכז הגוף .
להגיש צעצועים באלכסון ,כאשר אנו מעודדים את היד הנגדית להיות מושטת למשחק .
מתיחות הגוף ברוטציה כתף וחזה נמתחות לצד אחד ואגן ורגליים לצד הנגדי .
בג'ימבוקס נושיב בבריכת כדורים לילדים שיושבים כפוף או מתקשים לשבת נוסיף כדורים ואפילו נשתמש בגלילים לתמיכה ,נחזיק קופסה ריקה מאחורי הילד ונבקש ממנו למלא את הקופסא בכדורים מהבריכה כך הוא יהיה חייב לעשות רוטציה על מנת להסתובב ולהניח את הכדורים בקופסה .



3. המערכת הוויסטיבולרית:

מערכת שיווי המשקל, גם אם ילד לא הולך למערכת הוויסטיבולרית תפקיד חשוב.
ילדים עם בעיה במערכת זו חווים כל שינוי בתנועה במיוחד תנועות סיבוביות כמו היפוך כחוויה קשה ואף מפחידה על מנת להפחית תחושה זו יש לגרות מערכת זו בהדרגתיות .
בג'ימבוקס יש המון חלקים שיכולים לשמש אותנו למטרה הזו:
על משטח שיווי המשקל יש להניח על הבטן ובעדינות להטות אותה הצידה כאשר אנו תומכים מעט בגוף הילד והוא צריך להתאמץ על מנת להחזיק את גופו כנגד התנועה.

ניתן לחבר את שני חצאי העיגול הסגולים וליצור עיגול עם חור הילד עם חצי גוף היה בתוך העיגול ונניע את העיגול מצד לצד כשהילד בתוכו , אפשר להגיש משחק במקביל..




4. חיזוק חגורת הכתפיים ,הידיים ופלג הגוף העליון:

מומלץ להשתמש בגלילים של הג'ימבוקס ובשיפוע של המגלשה .
נניח גליל קטן מתחת לבית השחי על מנת להקל בעומס על בית החזה בשכיבה על הבטן
כך הידיים היו יותר פניות למשחק .
בגליל גדול יותר נשתמש על מנת לגלגל את הילד כאשר אנו אוחזים ברגליו או באגן ומגלגלים אותו קדימה ,אנחנו רוצים שהילד ישלח ידיים קדימה וישען עם משקל גופו עליהן .

זהו להפעם , כמובן שהג'ימבוקס מאפשר אין ספור של תרגילים וכמובן שלא מחייב שימוש במתקן רק שהוא מורכב במלואו אלה שימוש רק בחלקי הג'ימבוקס בנפרד בהתאם לצורך .

שלכם באהבה דנה אזולאי – מנחה התפתחותית והידרותרפיסטית   daana00@walla.com